Wat is abortus?

Dit is wat je moet weten

Deel deze video:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Zuigcurettage

Eerste Trimester

Een abortus doormiddel van zuigcurettage is een procedure waarbij een afzuigkatheter in de baarmoeder van de moeder wordt ingebracht om de ongeboren baby te extraheren. Vervolgens wordt er gereedschap gebruikt om het slijmvlies van de baarmoeder af te schrapen om eventuele resterende delen te verwijderen. Deze procedure wordt uitgevoerd tijdens het eerste trimester, meestal gedurende vijfde tot de dertiende week van de  zwangerschap (dat is vijf tot dertien weken na de eerste dag van de laatste menstruatie van de vrouw).

Een zuigkatheter wordt in de baarmoeder ingebracht

Een abortus door middel van zuigcurettage wordt in de kliniek uitgevoerd. Voorafgaand aan de abortus moet de vrouw een onderzoek ondergaan, waar een echo ook onderdeel van is, om te bevestigen dat ze zwanger is en om eventuele complicerende factoren vast te stellen, zoals een eileiders- of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een aborteur gebruikt metalen staven of medicijnen om de baarmoederhals van de vrouw te verwijden en toegang te krijgen tot de baarmoeder, waar de baby zich bevindt. De aborteur brengt vervolgens een zuigkatheter in om het kind uit de baarmoeder te zuigen. De zuigmachine heeft een kracht die ongeveer 10 tot 20 keer sterker is dan die van een huishoudelijke stofzuiger. Als afronding van de behandeling gebruikt de aborteur een curette, een scherp metalen apparaat waarmee hij de overblijfselen van het kind uit de baarmoeder verwijderd.1

Een vervolgonderzoek en echografie kunnen worden uitgevoerd om het risico op een onvolledige abortus te minimaliseren.2

 1. World Health Organization, “Safe Abortion: Technical and Policy Guidance for Health Systems.” 2nd Edition, 2012. <http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/70914/1/9789241548434_eng.pdf>.
 2. Debby, A, et. al. “Transvaginal ultrasound after first-trimester uterine evacuation reduces the incidence of retained products of conception.” Ultrasound in Obstetrics & Gynecology, Vol. 27, Issue 1, January 2006, pp. 61-64. <http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/uog.2654/full>.

Er kan letsel aan de baarmoeder of baarmoederhals optreden, met mogelijk beschadiging van darmen, blaas en nabijgelegen bloedvaten optreden.1 Andere gevolgen zijn onder meer bloedingen, infecties en in sommige gevallen zelfs de dood van de moeder.2

Risico’s en negatieve gevolgen:
  • Verwonding aan de baarmoeder van baarmoederhals: 1 op de 167 vrouwen
  • Bloedingen: 1 op de 48 vrouwen
  • Ontstekingen: 1 op de 59 vrouwen
  • Moedersterfte: 4

 

Er is sprake van een ‘onvolledige abortus’ wanneer delen van de geaborteerde baby na de abortus in de baarmoeder zijn achtergebleven (ongeveer 1 op de 63 abortussen met behulp van zuigcurettage is onvolledig).4

Extreme pijn, misselijkheid, overmatig bloeden en zelfs de dood kunnen het gevolg zijn van een onvolledige abortus door middel van zuigcurettage. Een vrouw kan een operatie nodig hebben om de foetale lichaamsdelen te verwijderen, evenals bloedtransfusies en antibiotica.

Op de lange termijn, hebben abortussen door middel van zuigcurettage complicaties veroorzaakt bij toekomstige zwangerschappen. Een van die complicaties is dat het moeilijk kan zijn om een toekomstige zwangerschap te voldragen. Zuigcurettage abortussen staan erom bekend dat ze schade aan de baarmoeder of baarmoederhals veroorzaken, wat kan leiden tot extreme vroeggeboorte bij de volgende zwangerschappen.5 De door de abortus ontstane littekens in de baarmoeder6 kunnen het risico op een baarmoederruptuur tijdens een toekomstige zwangerschap vergroten, wat kan leiden tot de dood van de baby en zelfs die van de moeder.7,8. Naast een verhoogd risico op vroeggeboorte kan een beschadiging van het baarmoederslijmvlies bij toekomstige bevallingen ook voor extra problemen zorgen voor de vrouw, waaronder een significant hoger risico op bloedingen.9

Er zijn onderzoeken die aantonen dat het risico op depressie, angst en zelfmoord groter is voor een vrouw die een ongewenste zwangerschap afbreekt dan voor een vrouw die een ongewenste zwangerschap voldraagt.10

 1. American Society for Reproductive Medicine (ASRM). “Fact Sheet: Dilation and Curettage.” 2014. <dilation_and_curettage_factsheet.pdf>.
 2. Bloigu A, et al. “Immediate Complications after Medical Compared With Surgical Termination of Pregnancy.” Obstetrics & Gynecology, Vol 114, No. 4, October, 2009. <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19888037>.
 3. Ibid. <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19888037>.
 4. Ibid. <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19888037>.
 5. Alexander, Greg R. “Preterm Birth: Causes, Consequences, and Prevention.” Institute of Medicine (US) Committee on Understanding Premature Birth and Assuring Healthy Outcomes Outcomes; Behrman RE, Butler AS, editors. Washington (DC): National Academies Press, 2007. <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11386/>.
 6. ASRM. <https://www.asrm.org/FACTSHEET_Dilation_and_Curettage>.
 7. Barnhart, Kurt and Loraine K. Endres. “Spontaneous Second Trimester Uterine Rupture After Second Trimester Abortion.” Vol. 96, Issue 2, Nov. 2000, pp. 806-808.
 8. Alexander, Greg R. <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11386/>.
 9. Jiang, Xiaozhang, et al. “Does D&C Affect Future Pregnancy Outcomes.”The Ochsner Journal, 7(4), Winter, 2007, pp. 173–176. <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3096409/>.
 10. Fergusson, David M with Joseph M. Boden and L. John Harwood. “Does abortion reduce the mental health risks of unwanted or unintended pregnancy? A re-appraisal of the evidence.” Australian & New Zealand Journal of Psychiatry, Sept. 2013, Vol. 47, No. 9, pp. 819-827. <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23553240>.

Tijdens deze fase van de zwangerschap ontwikkelt het ongeboren kind zich snel. Na vier tot vijf weken LMP – dat wil zeggen vier tot vijf weken sinds de eerste dag van de laatste menstruatie van de moeder, en slechts twee tot drie weken na de bevruchting (conceptie) – beginnen de organen van de baby zich te ontwikkelen en begint het hart te kloppen. Deze ontwikkelingsmijlpalen vinden vaak plaats nog voordat de moeder weet dat ze zwanger is.

week 8

Rond de achtste week van de zwangerschap ontwikkelen de handen en voeten van de ongeboren baby zich en beginnen de zenuwbanen in haar hersenen zich te vormen. Het kind beweegt voortdurend in de baarmoeder, hoewel de moeder het niet kan voelen. Bron: 24baby.nl.

Week 9

Rond de negen weken kan het kind op haar duim zuigen, haar kaak openen en sluiten, strekken en zuchten. De tanden van de baby beginnen zich te vormen en het hart voltooit de verdeling in vier kamers. Bron: 24baby.nl.

week 10

De vitale organen van het kind hebben zich in de tiende week van de zwangerschap ontwikkeld en ze beginnen te functioneren. Verder beweegt de baby snel in de baarmoeder en beginnen er op de handen en voeten van het kind kleine nageltjes te vormen. Bron: 24baby.nl.

Week 12

Na twaalf weken zwangerschap ontwikkelen de reflexen van het kind, kan het vingers openen en sluiten, reageren op aanraking en bewegingen maken met zijn of haar mond. Ook ontwikkelen de zenuwcellen van het kind zich snel. Bron: 24baby.nl.